Potravinársky priemysel


Kukuričná múka
Kukuričná múk

Drvinu, z ktorej boli oddelené klíčky je možné mlieť na jemnú kukuričnú múku, ktorá má nízky obsah tuku a pH faktoru.
Používa sa do múčnikov z varených obilnín, do placiek, palaciniek a na výrobu cestovín. Má výborné chuťové vlastnosti, dobre zahusťuje.
Výživové údaje na 100 g kukuričnej múky sú nasledovné:


Energia 1547 kJ 367 kcal
Tuky 6,9 g z toho nasýtené mastné kyseliny - 0,9 g
Sacharidy 66 g z toho cukry - 1,3 g
Vláknina 6,7 g  
Bielkoviny 6,8 g  
Soľ 0 g  

Kukuričná múka je surovina vhodná na výrobu potravín určených na osobitné výživové účely alebo ako doplnková surovina pre výrobu pekárskych, cukrárskych a iných cereálnych výrobkov. Je základnou surovinou pre bezlepkovú stravu.


Kukuričná krupica
Kukuričná krupica

Kukuričná krupica je výrobok z vnútornej časti kukuričného zrna. Zrnitosť kukuričnej krupice podľa použitia delíme na niekoľko frakcii. Využíva sa pri výrobe rôznych potravín, extrudovaných výrobkoch a pri výrobe piva. Spolu s kukuričnou múkou získanou pri mletí sa tieto produkty používajú na prípravu kukuričnej kaše (polenta), pri príprave polievok, koláčov, tortíl, chleba, cestovín a iných potravín. Výživové údaje na 100 g kukuričnej krupice sú nasledovné:


Energia 1489 kJ 352 kcal
Tuky 3,7 g z toho nasýtené mastné kyseliny - 0,5 g
Sacharidy 69 g z toho cukry - 0 g
Vláknina 6,5 g  
Bielkoviny 7,5 g  
Soľ 0 g  

Kukuričná krupica je surovina vhodná na výrobu potravín určených na osobitné výživové účely alebo ako doplnková surovina pre výrobu pekárskych, cukrárskych a iných cereálnych výrobkov. Je základnou surovinou pre bezlepkovú stravu.

Kukuričné klíčky
Kukuričné klíčky

Kukuričné klíčky, ktoré boli oddelené z drviny sú hodnotným zdrojom nutričných aj biologicky cenných látok, ktoré je možné zachovať a využiť vo forme plniek a potravinárskych hmôt v rôznych variantoch (slané, sladké, neutrálne) a následne ich použiť vo forme pást a plniek v potravinárskom priemysle. Takto spracovaná hmota je vhodná na priamu konzumáciu bez ďalšej tepelnej úpravy, ale aj na pečenie a tepelnú úpravu.

Kukuričný olej
Kukuričný olej

Kukuričný olej je lisovaný za studena z kukuričných klíčkov. Je vynikajúcim zdrojom nesaturovaných tukov. Je dobrý na teplú a aj na studenú kuchyňu, Kukuričný olej je možné použiť najmä na prípravu šalátových dresingov, majonézy, ale aj pri tepelnej úprave pri vyprážaní, dusení, pečení a tiež do polievok či omáčok. Je bohatý na vitamíny ako napr. B, C a E, železo, kyselina listová a koenzym Q 10. Je vhodná na vonkajšie použitie (odreniny, preležaniny, lámajúce sa nechty, suché končeky vlasov atď.).

Kukuričná drť
Kukuričná drť

Drvina, z ktorej boli oddelené klíčky je možné mlieť na kukuričnú drť o zrnitosti 0 – 2400 mikrónov. Výživové údaje na 100 g kukuričnej drte sú nasledovné:


Energia 1473 kJ 349 kcal
Tuky 4,1 g z toho nasýtené mastné kyseliny - 0,6 g
Sacharidy 66 g z toho cukry - 0 g
Vláknina 8,6 g  
Bielkoviny 7,7 g  
Soľ 0 g  
Kukuričná strúhanka
Kukuričná strúhanka

Kukuričná strúhanka vzniká extrudovaním kukuričnej krupice a jej následným spracovaním. Kukuričná strúhanka príjemne chrumká, nenasakuje tuk a zostáva krásne zlatistá. Používa sa na obaľovanie mäsa, zeleniny, šampiňónov alebo syrov, na zahusťovanie omáčok, mletého mäsa a pod. Výživové údaje na 100 g kukuričnej strúhanky sú nasledovné:

Energia 1558 kJ 368 kcal
Tuky 2,5 g z toho nasýtené mastné kyseliny - 0,3 g
Sacharidy 76 g z toho cukry - 0 g
Vláknina 5,5 g  
Bielkoviny 7,6 g  
Soľ 0 g  

Kukuričná strúhanka je surovina vhodná na výrobu potravín určených na osobitné výživové účely alebo ako doplnková surovina pre výrobu pekárskych, cukrárskych a iných cereálnych výrobkov.

Kukuričné vločky
Kukuričné vločky

Kukuričné vločky vznikajú extrudáciou kukuričnej krupice a jej následným spracovaním. Využíva sa pri zahusťovaní jedál, pri výrobe cereálií v potravinárstve a v cukrárskej výrobe.

Hobby sektor

Kukuričný olej
Kukuričný olej

Kukuričný olej je lisovaný za studena z kukuričných klíčkov. Olej zabezpečí pre krmivo jedinečný chuťový efekt. Vo vode sa olej postupne uvoľňuje z krmiva a vytvára okolo seba oblak, ktorý priťahuje ryby. Je zdrojom energií, esenciálnych aminokyselín a mastných kyselín, tieto látky živočíšne organizmy sami nevytvárajú, takže ich musia prijať potravou. Je vhodný aj k miešaniu do krmív dobytka a koní.

Kukuričná pasta
Kukuričná pasta

Vzniká pri výrobe kukuričného oleja pri lisovaní kukuričných klíčkov za studena. Ide o hustú usadeninu na dne oleja so zlatou farbou. Je bohatým zdrojom energie s obsahom živín, bielkovín, vitamínov, esenciálnych a aj neesenciálnych aminokyselín. Je to veľmi vhodná prírodná látka, ktorá sa ľahko zamieša do krmív alebo do boilies a vo vode sa postupne uvoľňuje.

Kukuričné pokrutiny
Kukuričné pokrutiny

Kukuričné pokrutiny sú lisované za studena pomocou vysokého tlaku z kukuričných klíčkov a sú o priemere 6 alebo 8 milimetrov. Sú vhodné najmä na kŕmne účely v živočíšnej výrobe a v rybárstve. Popri kŕmení sa dajú použiť aj ako návnada alebo sa nimi môžu plniť krmítka. Pokrutiny sa po rozdrvení alebo po pomletí dajú použiť ako základné krmivo. Obsah oleja cca 8 %.

SELI Krm
SELI Krm

Sú to vedľajšie výrobky z kukuričného mlyna, ktoré môžu byť vhodnou súčasťou kŕmnych zmesí, čím vieme nahradiť kukuricu a pritom zvyšujeme aj obsah vláknin v krmive.

SELI - energy K2
SELI - energy 2

Sú to extrudované kukuričné klíčky s 20% obsahom rastlinného tuku. Pridáva sa do kŕmnych zmesí na zvýšenie energie a obsahu vláknin.

SELI - energy K4
SELI - energy 4

Sú to extrudované kukuričné klíčky s 40% obsahom rastlinného tuku. Pridáva sa do kŕmnych zmesí na zvýšenie energie a obsahu vláknin.

Technické účely

SENK 021

Je to prírodný polymér ktorý sa využíva na lepenie drevotrieskovej hmoty na tepelnoizolačné panely alebo pri výrobe drevených peliet na vykurovanie.


Sovietskej armády 431, 925 72 Selice

Tel. +421-(0)31 702 04 25