Drvinu, z ktorej boli oddelené klíčky je možné mlieť na jemnú kukuričnú múku, ktorá má nízky obsah tuku a pH faktoru.
Používa sa do múčnikov z varených obilnín, do placiek, palaciniek a na výrobu cestovín. Má výborné chuťové vlastnosti, dobre zahusťuje.
Výživové údaje na 100 g kukuričnej múky sú nasledovné:
Energia | 1547 kJ | 367 kcal |
Tuky | 6,9 g | z toho nasýtené mastné kyseliny - 0,9 g |
Sacharidy | 66 g | z toho cukry - 1,3 g |
Vláknina | 6,7 g | |
Bielkoviny | 6,8 g | |
Soľ | 0 g |
Kukuričná múka je surovina vhodná na výrobu potravín určených na osobitné výživové účely alebo ako doplnková surovina pre výrobu pekárskych, cukrárskych a iných cereálnych výrobkov. Je základnou surovinou pre bezlepkovú stravu.
Kukuričná krupica je výrobok z vnútornej časti kukuričného zrna. Zrnitosť kukuričnej krupice podľa použitia delíme na niekoľko frakcii. Využíva sa pri výrobe rôznych potravín, extrudovaných výrobkoch a pri výrobe piva. Spolu s kukuričnou múkou získanou pri mletí sa tieto produkty používajú na prípravu kukuričnej kaše (polenta), pri príprave polievok, koláčov, tortíl, chleba, cestovín a iných potravín. Výživové údaje na 100 g kukuričnej krupice sú nasledovné:
Energia | 1489 kJ | 352 kcal |
Tuky | 3,7 g | z toho nasýtené mastné kyseliny - 0,5 g |
Sacharidy | 69 g | z toho cukry - 0 g |
Vláknina | 6,5 g | |
Bielkoviny | 7,5 g | |
Soľ | 0 g |
Kukuričná krupica je surovina vhodná na výrobu potravín určených na osobitné výživové účely alebo ako doplnková surovina pre výrobu pekárskych, cukrárskych a iných cereálnych výrobkov. Je základnou surovinou pre bezlepkovú stravu.
Kukuričné klíčky, ktoré boli oddelené z drviny sú hodnotným zdrojom nutričných aj biologicky cenných látok, ktoré je možné zachovať a využiť vo forme plniek a potravinárskych hmôt v rôznych variantoch (slané, sladké, neutrálne) a následne ich použiť vo forme pást a plniek v potravinárskom priemysle. Takto spracovaná hmota je vhodná na priamu konzumáciu bez ďalšej tepelnej úpravy, ale aj na pečenie a tepelnú úpravu.
Kukuričný olej je lisovaný za studena z kukuričných klíčkov. Je vynikajúcim zdrojom nesaturovaných tukov. Je dobrý na teplú a aj na studenú kuchyňu, Kukuričný olej je možné použiť najmä na prípravu šalátových dresingov, majonézy, ale aj pri tepelnej úprave pri vyprážaní, dusení, pečení a tiež do polievok či omáčok. Je bohatý na vitamíny ako napr. B, C a E, železo, kyselina listová a koenzym Q 10. Je vhodná na vonkajšie použitie (odreniny, preležaniny, lámajúce sa nechty, suché končeky vlasov atď.).
Drvina, z ktorej boli oddelené klíčky je možné mlieť na kukuričnú drť o zrnitosti 0 – 2400 mikrónov. Výživové údaje na 100 g kukuričnej drte sú nasledovné:
Energia | 1473 kJ | 349 kcal |
Tuky | 4,1 g | z toho nasýtené mastné kyseliny - 0,6 g |
Sacharidy | 66 g | z toho cukry - 0 g |
Vláknina | 8,6 g | |
Bielkoviny | 7,7 g | |
Soľ | 0 g |
Kukuričná strúhanka vzniká extrudovaním kukuričnej krupice a jej následným spracovaním. Kukuričná strúhanka príjemne chrumká, nenasakuje tuk a zostáva krásne zlatistá. Používa sa na obaľovanie mäsa, zeleniny, šampiňónov alebo syrov, na zahusťovanie omáčok, mletého mäsa a pod. Výživové údaje na 100 g kukuričnej strúhanky sú nasledovné:
Energia | 1558 kJ | 368 kcal |
Tuky | 2,5 g | z toho nasýtené mastné kyseliny - 0,3 g |
Sacharidy | 76 g | z toho cukry - 0 g |
Vláknina | 5,5 g | |
Bielkoviny | 7,6 g | |
Soľ | 0 g |
Kukuričná strúhanka je surovina vhodná na výrobu potravín určených na osobitné výživové účely alebo ako doplnková surovina pre výrobu pekárskych, cukrárskych a iných cereálnych výrobkov.
Kukuričné vločky vznikajú extrudáciou kukuričnej krupice a jej následným spracovaním. Využíva sa pri zahusťovaní jedál, pri výrobe cereálií v potravinárstve a v cukrárskej výrobe.
Kukuričný olej je lisovaný za studena z kukuričných klíčkov. Olej zabezpečí pre krmivo jedinečný chuťový efekt. Vo vode sa olej postupne uvoľňuje z krmiva a vytvára okolo seba oblak, ktorý priťahuje ryby. Je zdrojom energií, esenciálnych aminokyselín a mastných kyselín, tieto látky živočíšne organizmy sami nevytvárajú, takže ich musia prijať potravou. Je vhodný aj k miešaniu do krmív dobytka a koní.
Vzniká pri výrobe kukuričného oleja pri lisovaní kukuričných klíčkov za studena. Ide o hustú usadeninu na dne oleja so zlatou farbou. Je bohatým zdrojom energie s obsahom živín, bielkovín, vitamínov, esenciálnych a aj neesenciálnych aminokyselín. Je to veľmi vhodná prírodná látka, ktorá sa ľahko zamieša do krmív alebo do boilies a vo vode sa postupne uvoľňuje.
Kukuričné pokrutiny sú lisované za studena pomocou vysokého tlaku z kukuričných klíčkov a sú o priemere 6 alebo 8 milimetrov. Sú vhodné najmä na kŕmne účely v živočíšnej výrobe a v rybárstve. Popri kŕmení sa dajú použiť aj ako návnada alebo sa nimi môžu plniť krmítka. Pokrutiny sa po rozdrvení alebo po pomletí dajú použiť ako základné krmivo. Obsah oleja cca 8 %.
Sú to vedľajšie výrobky z kukuričného mlyna, ktoré môžu byť vhodnou súčasťou kŕmnych zmesí, čím vieme nahradiť kukuricu a pritom zvyšujeme aj obsah vláknin v krmive.
Sú to extrudované kukuričné klíčky s 20% obsahom rastlinného tuku. Pridáva sa do kŕmnych zmesí na zvýšenie energie a obsahu vláknin.
Sú to extrudované kukuričné klíčky s 40% obsahom rastlinného tuku. Pridáva sa do kŕmnych zmesí na zvýšenie energie a obsahu vláknin.
Je to prírodný polymér ktorý sa využíva na lepenie drevotrieskovej hmoty na tepelnoizolačné panely alebo pri výrobe drevených peliet na vykurovanie.